Bjarton C-100 Serie Nr. 1 - 001623

huset2
På loppis i Sverige
Denne gitaren (bildene nedenfor) kjøpte jeg på en loppis i Nord-Sverige litt sør for Pajala i 2008. Gitaren stod i en krok litt nedstøvet i den første garasjen. Den var til salgs for ca NOK 300,00 (ca 40 euro). Jeg handler vanligvis ikke på loppiser sånn uten videre, er litt treig på sånt. Men så var det kona mi som sa at jeg burde se nærmere på gitaren siden jeg likte den. Jeg prutet litt og kunne få noe annet på kjøpet. Vi ble enig om 35 euro og jeg slo til.

huset2
Jeg hadde en fornemelse av at gitaren var noe uten om det vanlige, men var langt fra sikker. Ved neste stopp, i Øver Torniå, så jeg nærmere på gitaren. Renset den med sprit. Og kjøpte nye (billige) strenger. Hm ..., - her var det noe ?

bru
Samleobjekt
Vel hjemme fra ferie forsøkte jeg å goglet på Bjarton, og da faller bitene på plass. Det viser seg at jeg har vært heldig. Bjarton gitarer er blitt ettertraktede samleobjekter. Bjarton har produsert gitarer (fortrinnsvis klassiske) av meget høy kvalitet fra egen fabrikk siden tidlig på 1950-tallet. Produksjonen opphørte rundt 1985.

huset2
Hagstrøm
Gitarene kom ganske tidlig inn i den kjente fabrikanten Hagstrøms sitt sortiment. Da som en Hagstrøm gitarar. Bjarton holdes i dag for å være et symbol på svensk kvalitetshåndverk innen musikkinstrumenter. Fabrikanten Bjaron var kjent for å bruke tresorter av aller ypperste kvalitet. Gitaren jeg snublet over er sannsynligvis verdt 10 - 15 ganger mer enn det jeg betalte for den. Artig !

Litt om C-100 (egentlig en strippet Esterella, prod ca 260 stk.):
Lokket er laget av : Gammel Alpegran
Bunn og sidene er laget av: Lønn
Halsen er 7 delt og laget av: Gammel Alpegran, Ibenholt, Mahogny og Wenge.

Og DET, ... merkes når man spiller på den. Gitaren har en fyldig klang, er lett spilt og har tyngde i hals og kropp. Et skjeldent godt stykke Sverige. (Som svenske kjøttbullar med potetlefse, røbetsalat, løk og det hele!)

Bilde fra en Bjarton & Hagstrøm katalog. - Les mer om Bjarton på bjaron.com

huset2

Fra katalogen:

Modell Estrella
Serienummer: 54 200350 (1982?)

bjarton2
Lock:< alpgran
Sidor och botten: flammig lönn
Hals: mahogny
Huvud och stall: jakaranda (stallben samt sadel i ebenholz)
Greppbräda: ebenholts
Kropp: 490 x 370 x 98 mm
Mensur: 650 mmFra Bjarotns gamle fabrikk på Bjarum i Sverige
huset2
bjarton2