HMS-Hovedbok

HMS hovedside

Kap 1 Helse, miljø og sikkerhet


1.1 Hva og hvorfor arbeid med HMS?
1.2 HMS politikk i Tysfjord
1.3 Overordnet HMS mål i Tysfjord kommune
1.4 Beskrivelse av kommunens HMS system
1.5 Innhold – HMS håndboken i Tysfjord kommune
1.6 Funksjonen til HMS håndbøker i kommunen
1.7 Oversikt over HMS – håndbøker i kommunen
1.8 Krav til det systematiske arbeidet ved enhetene

Kap 2 Organisering og ansvar – HMS arbeidet

Kap 3 Lover og forskrifter

4. Tilsyn og revisjon(Prosedyrer for behandling og lukking av avvik)

Kap 5 Personalpolitikk

Kap 6 HMS dokumentasjon av uønskede hendelser

Kap 7 Vernerunder/systematisk HMS-arbeid i den enkelte enhet

Kap 8 Oversikt over vedlegg



Tilbake til kommunens hjemmeside.

Kap 1 Helse, miljø og sikkerhet

1.1 Hva og hvorfor arbeid med HMS

I mange forskjellige lover er det regler om at produkter og tjenester skal oppfylle forskjellige sikkerhets- og kvalitetsbetingelser. Det stilles også krav til lokaler, verneinnretninger og tilrettelegging av arbeidet for å sikre ytre miljø og trygghet for dem som gjør jobben. En vanlig samlebetegnelse for dette området er HMS, Helse, Miljø og Sikkerhet.

Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontorllforskriften) sier at den som er ansvarlig for virksomheten plikter å sørge for systematisk oppfølging av helse, miljø og sikkerhet. Og det skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres representanter. Rutinene skal være dokumentert skriftlig. Systemet skal sikre at problemer forebygges, oppdages og tas hånd om i tide. Internkontroll er kvalitetssikring.

Forskriften er utgitt med veiledning og kommentarer. Der kan du se hvordan arbeidet bør legges opp for virksomheter som er små og lite risikoutsatt og hva som skal til der det er mange ansatte eller stor risiko for helse-, miljø- og sikkerhetsproblemer.

HMS

Forkortelse for helse, miljø og sikkerhet og er et helhetlig begrep for alle forhold i bedriften som omfattes av virkeområdet for HMS-forskriften. Ofte benyttet ensbetydende med arbeidsmiljø, men omfatter også bl.a. brannsikkerhet og ytre miljø.

Helse

Med helse menes fravær av sykdom samt fysisk, psykisk og sosial velvære. Helse retter seg også mot den øvrige befolkningen i forhold til at bedriften ikke forurenser det ytre miljø. WHO’s definisjon av helse er: "Ved helse må forstås at et menneske ikke bare er fri for sykdom, men at det nyter fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære.

Miljø

Miljø retter seg både mot det ytre miljøet og arbeidsmiljø. Arbeidsmiljøet er summen av de faktorer som påvirker arbeidstakeren fysisk, psykisk og sosialt i positiv eller negativ retning. Med ytre miljø vil dette bety å ta ansvar for å forebygge mot forurensning (utslipp) fra bedriftens virksomhet til luft, vann og jord.

Sikkerhet

Med sikkerhet tenker vi først og fremst på sikkerhet for mennesker og materiell.

Internkontroll

Med internkontroll menes systematiske tiltak som skal sikre at virksomhetens aktiviteter planlegges, organiseres, utføres og vedlikeholdes i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen. Et annet ord for internkontroll er egenkontroll som innebærer at virksomheten selv skal påse at den følger aktuelt regelverk.

Hvorfor er det viktig å jobbe med systematisk HMS-arbeid?

Hensikten med systematisk HMS-arbeid er å sikre at problemer oppdages og tas hånd om i tide. Løsningene man kommer frem til skal bidra til å forebygge utfordringer knyttet til arbeidsmiljø, helse og livsstil. Dette bidrar til verdiskapning for kommune.

1.2 HMS-politikk i Tysfjord kommune

I Tysfjord kommune skal helse, miljø og sikkerhet være en naturlig del av den daglige drift. I alt vi foretar oss skal HMS legges til grunn. HMS skal ikke være et arbeid som bare prioriteres ved tilsynsbesøk og vernerunder.

HMS-politikk skal være en lederstjerne som alle ansatte skal strekke seg mot. I Tysfjord kommune skal ledelsen i samarbeid med de ansatte jobbe systematisk med helse, miljø og sikkerhet med sikte på å:

Satsing på helse, miljø og sikkerhet har ikke bare som mål å forebygge helseplager og unngå ulykker. Et aktivt arbeid med helse, miljø og sikkerhet skal bidra til bedre tjenester for kommunens innbyggere og tiltakene må innrettes mot de utfordringer og behov som er på de enkelte enhetene.

1.3 Overordnet HMS mål i Tysfjord kommune

1.4 Beskrivelse av vårt HMS- system

HMS arbeidet skal dokumenteres i henhold til forskrift for systematisk helse, miljø- og sikkerhetsarbeid og virksomheten skal:

I Tysfjord kommune ivaretas disse kravene på følgende måte:

Mål for helse, miljø og sikkerhet i virksomheten.

På et overordnet nivå er dette ivaretatt gjennom hele kapittel 1. Enhetene må selv gjøre den nødvendige kartlegging og utarbeide mål for HMS.

Ansvar, oppgave- og myndighetsfordeling:

Kapittel 2 viser den overordnede arbeidsfordelingen innen for HMS. Oppgavefordeling, ansvar og myndighet må foregå på enhetsnivå.

Kartlegging og risikovurdering:

De enkelte enhetene skal kartlegge arbeidsmiljøet, vurdere risiko og utarbeide planer. Ivaretakelse av dette skjer gjennom vernerunder og egne risikovurderinger på de enkelte enhetene. (kap7). Dokumentasjon skjer gjennom handlingsplaner, referater og utfylte sjekklister.

Rutiner og retningslinjer

Det er enhetenes ansvar å sørge for at helse, miljø og sikkerhetsaktivitetene blir oppfylt og dette gjennomføres ved gode rutiner for risikovurderinger, vernerunder og arbeidsmiljøundersøkelser og avviksmelding. Her må felles rutiner utarbeides og med eventuelle tilpasninger til særskilte behov innenfor enhetene.

Intern revisjon

Kommunen må sikre at interne prosedyrer og retningslinjer etterleves og ordningen med intern revisjon bør organiseres via rådmannens stabsområder.

Det må avsettes tid og ressurser i alle ledd i organisasjonen til HMS. Dette er et lederansvar på alle nivå i organisasjonen.

Dokumentasjon samles i enhetenes egen HMS håndbok. Overordnet HMS ansvarlig skal ha kopi og dokumentasjon av alle HMS hendelser.

Følgende er særskilt viktig:

All annen kommunikasjon som omhandler HMS. Ajourført hovedbok skal til enhver tid finnes på alle verneområder i kommunen og skal foreligge i elektronisk format på www.tysfjord.kommune.no

1.5 Innhold – HMS håndboken for Tysfjord kommune

I HMS håndboken skal en finne oversikt over ansvarsforhold, prosedyrer og retningslinjer for et systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet samt oversikt over lovgivningen som ivaretar helse, miljø og sikkerhet. HMS- håndboken beskriver kommunen sitt internkontrollsystem for helse, miljø og sikkerhet.

1.6 Funksjon til HMS-håndbøker

Håndboken skal ivareta følgende funksjoner:

1.7 Oversikt over HMS-systemet i virksomheten

HMS hovedbok for Tysfjord kommune

Alle etater/avdelinger skal ha et HMS system som er forankret i overordnet hovedbok.

1.8 Krav til HMS arbeidet ved enhetene

Enhetene skal hvert år gjennomføre følgende HMS aktiviteter: Kartlegging av arbeidsmiljøet på de enkelte enhetene må ta utgangspunkt i kommunens overordnede mål for HMS arbeidet og ut fra dette utarbeide egne mål. Målene skal være konkrete, tidfestet, målbare og må kunne effektueres gjennom tiltak – konkrete handlinger.

Enhetene må ha prosedyrer for hvordan risikofylte arbeidsoperasjoner gjennomføres. Lederne på de enkelte enhetene er ansvarlig for å gi nytilsatte opplæring i forhold til risikofylte arbeidsoperasjoner for å unngå skader og sykdom.

Prinsipper for kommunens HMS arbeid:

Medvirkning: Alle ansatte har et ansvar for å delta i arbeidet med helse, miljø og sikkerhet. Dette er en forutsetning for lykkes i arbeidet med å utvikle arbeidsmiljøet. Gjennom samarbeidet med de ansatte må det utvikles metoder for hvordan de ansatte kan påvirke HMS arbeidet. Dette handler om medansvar og involvering.

Informasjon: Gode interne rutiner for informasjon har betydning for hvordan de ansatte opplever arbeidsmiljøet. De ansatte må derfor gis god informasjon om HMS arbeidet. Åpenhet vil også være et viktig moment i arbeidet med arbeidsmiljøet. Det må gis god informasjon til de ansatte om resultatene fra vernerundene og hvordan dette følges opp.

Til toppen av dokumentet